Avrupa Birliği destekli Kırsal Kalkınma Fonu (IPARD) kapsamında tarımsal İsletmeler için hibe desteği 01 Eylül 2010 itibariyle kabul edilmeye başlanmıştır. Hibe Programı kapsamında tarımsal isletmelerin hazırladıkları projelere hibe desteği bulunmaktadır. Program öncelikle 20 ilde yapılan yatırımlara destek imkanı sunmaktadır. Hibe programı için başvurular 30 Kasım 2010′a kadar devam edecektir.
IPARD
IPARD Programı kapsamında belirlenen illerdeki süt, kırmızı et, tavuk eti, su ürünleri ve meyve sebze sektöründeki isletmelere ve üreticilere hibe desteği sağlanacaktır. IPARD Hibe destekleri 2007-2010 yılları için ayrılan kaynak için proje teklif çağrılarına çıkacak, belirtilen illerde uygun şartlarda üretici ve isletmelerin (KOBİ, tarımsal işletmeler, kooperatifler) projelerine %65’e varan hibe destekleri sağlanacaktır.
IPARD, Avrupa Birliği’ne katılım öncesinde ortak tarım politikası ve kırsal kalkınma politikasıyla uyumlu olmak adına acılan bu programın hedefleri tarım sektörünün modernizasyonunda katkıda bulunmak, birincil ürünlerin üretiminde sürdürülebilirliği sağlamak, göçü engellemek, gıda isletmelerinde yeni teknolojiler, yenilikler sunmak, yeni pazar fırsatları yaratmak, gıda güvenliği, veterinerlik, bitki sağlığı ve cevre ile ilgili AB standartları veya diğer standartların iyileştirilmesini teşvik etmek, kırsal turizm, yerel ürünler vb. alanlarda is fırsatlarının geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla oluşturulmuş bir programdır.
Bu kapsamda et üretimi, et ürünlerinin islenmesi ve pazarlanması, süt üretimi ve süt ürünlerinin islenmesi ve pazarlanması, meyve ve sebze, su ürünleri, akuakültür (kültür balıkçılığı), modern çiftlik faaliyetleri (arıcılık ve bal üretimi, sus bitkisi, tıbbi ve aromatik bitkiler), kırsal turizm, yerel ürünler ve mikro isletmeler %50-65 hibe oranıyla desteklenecektir.
Kimler Basvurabilir:
IPARD öncelikli ilde faaliyette bulunan tarımsal isletme (Özel ve tüzel kişi), 250’den az çalışanı ve yıllık cirosu 25 Milyon TL’nin altında olması, Ulusal Çiftçi Kayıt Sistemine (CKS) Kayıtlı, Hayvan Kayıt Sistemine Kayıtlı, Ulusal Vergi Sistemi’ne Kayıtlı (Vergi Levhası), 65 yasından küçük olması, Mesleki yeterlilik: Üniversite diploması veya 3 yıl mesleki hizmet kaydı, Vergi ve SGK borcu bulunmaması, Gıda Üretim İzin Belgesi, CED Raporu
IPARD BASVURABILECEK ILLER:
(2010 yılı için) Amasya, Afyonkarahisar, Balıkesir, Corum, Diyarbakır, Erzurum, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Kars, Konya, Malatya, Ordu, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Van, Yozgat
Hangi Giderler Desteklenmektedir:
- Hibe konusuyla ilgili her turlu makine ekipman ve alt yapı yatırımları
- Yapı iyileştirme, geliştirme ve modernizasyon
- Taşınmaz malların yapımı ve iyileştirilmesi (devralma hariç)
- bilgisayar yazılımı da dahil olmak üzere yeni makinelerin alımı
- Mimarlık, mühendislik ve diğer danışmanlık bütçeleri ile fizibilite çalışmaları
- İş planı hazırlığı / Lisans ve patent haklarının devralınmasına yönelik masraflar
Desteklenecek Öncelikle Sektörler nelerdir?
Hibe Programından faydalanılması amacıyla aşağıdaki 4 öncelikli sektör:
1- Süt ve Süt Ürünleri Sektörü
2- Et ve Et Ürünleri Sektörü
3- Su Ürünleri Sektörü
4- Meyve-Sebze Sektörü
Hibe Programının Öncelikleri
Hibe Programı kapsamında belirlenen öncelikler aşağıdadır:
1. Tarımsal isletmelere yatırım
2. Tarımsal ürünlerin islenmesi ve pazarlanmasının geliştirilmesi
3. Üretici Örgütlerinin desteklenmesi
4. Kırsal alanda ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi olarak
DESTEKLENECEK SEKTORLER VE TEDBİRLER
Ulusal kırsal kalkınma stratejisi, Tarım stratejisi, Ulusal Kalkınma Planları ve Programlarında öngörülen ilke ve hedefler ile uluslararası taahhütler ve Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Programına uyum çerçevesinde, tarım sektörü ve kırsal alanların mevcut durumu ve ihtiyaçları değerlendirilerek, IPARD`a yönelik hazırlanan politika Çerçeve Belgesi ile Turkiye’nin öncelikle önem vermesi gereken konuların; Sürdürülebilirlik ilkesi çerçevesinde kaliteye dayalı üretim artısı ile gıda güvenliğinin sağlanması,
- Tarımsal isletmelerin rekabet gücünün artırılması, Kırsal alanlarda ekonomik faaliyetlerin geliştirilmesi, çeşitlendirilmesi ve yeni istihdam imkanlarının oluşturulması, Üretici örgütlerinin geliştirilmesi olarak belirlenmesi kararlaştırılmıştır.
Öncelikli Sektörler:
1. Süt ve Süt ürünleri Sektörü,
2. Et ve Et Ürünleri Sektörü,
3. Su Ürünleri Sektörü,
4. Meyve -Sebze Sektörü.
Öncelikli Tedbirler:
1. Tarımsal isletmelere yatırım,
2. Tarımsal ürünlerin islenmesi ve pazarlanmasının geliştirilmesi,
3. Üretici Örgütlerinin desteklenmesi, Kırsal alanda ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi olarak öngörülmüştür.
verdiği bilgiye göre, ilk aşamada, Amasya, Afyonkarahisar, Balıkesir, Corum,
Diyarbakır, Erzurum, Hatay, Isparta, Kahramanmaras, Kars, Konya, Malatya, Ordu, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Van ve Yozgat’taki projeler desteklenecek.
İkinci aşamada, 2010-2013 döneminde ise Ağrı, Aksaray, Ankara, Ardahan, Aydın, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Denizli, Elazığ, Erzincan, Giresun, Karaman, Kastamonu, Kütahya, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir ve Uşak da IPARD’a dahil edilecek.
Saygılarımızla
H.Hakan ÇETİN
Ekonomist
Ortacami Mah. (Eski Avukatlar Sk.)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder